بنر آموزشگاه ره‌جویان مخصوص موبایل
بنر آموزشگاه ره جویان

قسمت 21 : برنامه‌نویسی شی‌گرا در آموزش برنامه‌نویسی جاوا (بخش اول)

قسمت 21 :آموزش برنامه‌نویسی جاوا (برنامه‌نویسی شی‌گرا بخش اول)

در مقاله قبلی  در مورد کاربرد کلمات break و continue در حلقه‌ها  در زبان برنامه‌نویسی جاوا با ذکر مثال‌هایی  توضیح داده شد. در این مقاله در مورد مفاهیم برنامه‌نویسی شی‌گرا یا object oriented بررسی خواهیم کرد. بنابراین حتما تا انتهای  مقاله را مطالعه بفرمایید.

اگر دوست داری زبان برنامه‌نویسی جاوا را یاد بگیری، مجموعه مقالات آموزش برنامه‌نویسی جاوا در سایت آموزشگاه ره‌جویان را دنبال کن.

آموزش برنامه‌نویسی جاوا

برنامه‌نویسی شی‌گرا یا Object Oriented Programing (OOP) نوعی برنامه‌نویسی است که امکان شبیه‌سازی دنیای واقعی را در کامپیوتر فراهم می‌کند در واقع شی‌گرایی بدین معناست که هرواقعیت بیرونی را بتوان به صورت مجموعه‌ای از موجودیت‌ها یا اشیا در نظر گرفت .

اگر اصول برنامه‌نویسی را هنوز فرا نگرفته‌اید، حتما آموزش اصول برنامه‌نویسی به صورت رایگان را مطالعه فرمایید و سپس با آزمون تعیین سطح برنامه‌نویسی، سطح خود را دریافت کنید و پس از آن شروع به یادگیری زبان برنامه‌نویسی جاوا نمایید. 

از برنامه‌هایی که توسط برنامه‌نویسی شی‌گرا نوشته شده‌اند می توان به بازی‌های کامپیوتری ، نرم افزارهای حسابداری و حتی برنامه‌های شبیه‌ساز پرداز اشاره نمود اما پیش از آنکه با برنامه‌نویسی شی‌گرا آشنا شوید بهتر است با یک سری اصطلاحات در برنامه‌نویسی شی‌گرا آشنا شوید.

مفهوم کلاس یا class

اولین مفهومی که در برنامه‌نویسی شی‌گرا باید درک کنیم مفهوم کلاس می‌باشد. کلاس از classification به معنی کلاس‌بندی و دسته‌بندی استخراج شده است. به زبان ساده‌تر شما می توانید هر برنامه را با استفاده از کلاس‌ها دسته‌بندی کنید بدین ترتیب برنامه ساختار یافته‌تر شده و کار با آن ساده تر خواهد شد.

class مجموعه ای از Fields ها ، Methods ها و Constructors می باشد.

درواقع می‌توان یک کلاس در برنامه‌نویسی را شبیه نقشه یک ساختمان کرد که از روی آن می‌توان ساختمان‌های متعددی را ایجاد نمود. برای مثال در یک دانشگاه سه نمونه از آبجکت‌هایی که می توان در نظر گرفت عبارتند از دانشجو، استاد و درس.

مفهوم شی یا object

اشیا در برنامه‌نویسی شی‌گرا هویت‌هایی با ویژگی‌های مخصوص به خود هستند. برای مثال زمانی که  برای دانشجویان، یک کلاس ایجاد کردید. هر دانشجو یک شی از کلاس دانشجو می‌باشد که ویژگی‌های منحصر به فرد و مخصوص خودش را دارد.

هر شی چهار ویژگی دارد که در ادامه به صورت مفصل توضیح می‌دهیم.

ویژگی نخست Identity یا هویت می‌باشد یعنی اینکه هر نمونه از شی نسبت به یک نمونه دیگر آن شی متفاوت است مثلا اگر در برنامه‌نویسی شی‌گرا انسان را به عنوان یک شی در نظر بگیریم هر نمونه از این شی یعنی هر انسان با انسان دیگر متفاوت است.


ویژگی دوم اشیا: نوع یا Type آنها است در مثال انسان هر تعداد نمونه از شی انسان که ایجاد شود باز هم از نوع انسان است به زبان ساده‌تر با وجود این‌که هر نمونه از یک شی دارای هویت مستقلی است اما نوع یکسانی باهم دارند در این میان شما می‌توانید با اختصاص دادن نام به شی آن را از سایر انواع متمایز کنید .


سومین خصوصیت State یا وضعیت آن است در نمای کلی هرنوع از اشیا دارای خصوصیات مشابهی هستند اما هیچ الزامی ندارد که مقدار این خصوصیت‌ها با یکدیگر یکسان باشد در مثال انسان هر شخص دارای خصوصیاتی نظیر قد، وزن، رنگ چشم، رنگ موها و … می‌باشد با این وجود هیچ الزامی وجود ندارد که قد همه‌ی افراد با یکدیگر یکسان باشد یا رنگ چشم مشابهی داشته باشند. در این میان مجموع همه ی مقادیر برای خصوصیات یک شی را با State یا وضعیت نمایش می‌دهند .
نکته ای که در اینجا وجود دارد این است که بعضی از خصوصیات یک شی عمومی و برخی دیگر خصوصی هستند.


خصوصیت آخر شی رفتار یا Behavior آن است این ویژگی بیانگر رفتاری است که یک شی از خود بروز می‌دهد در این میان به خاطر داشته باشید که کلیه‌ی اشیا با وجود تفاوت در وضعیت رفتار یکسانی را از خود بروز می‌دهند.

مفهوم متد یا Method

متد مجموعه ای از دستورات گروه‌بندی شده است که عملی را انجام می‌دهند. مزیت کار با متدها این است که می‌توانیم یک بار آن‌ها را نوشته و در جاهای مختلفی فراخوانی نماییم به
عنوان مثال متد ثبت نام متدی است که می‌تواند برای کلاس دانشجو در نظر گرفته شود و برای صدها دانشجو فراخوانی نمود.

جمع‌بندی مقاله قسمت بیست و یکم آموزش برنامه‌نویسی جاوا

در این مقاله، مفاهیم برنامه‌نویسی شی‌گرا در زبان برنامه‌نویسی جاوا بیان شد. اگر در مورد مفاهیم کلاس تمایل دارید تمرین و مثال‌های بیشتر انجام دهید به شما پیشنهاد می‌دهیم حتما این سایت را مطالعه فرمایید.

به صورت مختصر در مجموعه مقالات آموزش برنامه‌نویسی جاوا، در مورد زبان برنامه‌نویسی جاوا توضیح دادیم. به شما پیشنهاد می‌دهیم که حتما آزمون تعیین سطح 2 زبان برنامه‌نویسی جاوا را انجام دهید تا متوجه سطح خود شوید و سپس حتما ادامه مقالات برنامه‌نویسی جاوا در آموزشگاه ره‌جویان را دنبال نمایید.

اگر تمایل دارید به صورت حرفه‌ای زبان برنامه‌نویسی جاوا را بیاموزید و درآمد کسب کنید حتما به بهترین آموزشگاه برنامه‌نویسی در اصفهان یعنی آموزشگاه ره‌جویان سر بزنید. با برگزاری کلاس‌های حضوری و آنلاین به شما در کسب موفقیت‌هایتان یاری می‌نماید. آموزشگاه ره‌جویان از بهترین متدها واساتید برای آموزش برنامه‌نویسی در اصفهان استفاده می‌نماید.

در مقاله بعد، ایجاد کلاس را در محیط NetBeans با ذکر مثال‌هایی مورد بحث قرار می‌دهیم.

پس با ره‌جویان همراه باش.

[yasr_visitor_votes size="medium"]